Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók:
- 500 g fehér tönkölyliszt+
- 220 ml tej (laktózmentes, 2,8%-os)
- 40 g élesztő
- 50 g porított nádcukor
- 60 g vaj (laktózmentes, 82%-os)
- 5 db tojássárgája
- 1 csipett iszta só (99,6%-os)
Sütéshez:
- kókuszolaj
Díszítéshez:
- porított nádcukor
- hígabb lekvár (cukormentes)
Elkészítés:
1. A langyos tejet, a cukrot, az élesztőt egy edénybe kimérjük és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
2. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a puha vajat és a tojások sárgáját.
3. Kitchen Aidben dagasszuk a tésztát.
4. Meleg helyre téve kelesszük duplájára egy óra alatt.
5. Liszten nyújtsuk ki, majd hajtsuk félbe és nyújtsuk bő másfél ujjnyi vastagságúra (minimum 1,5 cm - 2 cm).
6. Egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
7. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. A lyukkal lefelé fordítjuk az asztalon és letakarjuk egy konyharuhával. Ezután a fánkokat 25 percig kelesszük!
8. Kis adagokban kisütjük őket a nem túl forró olajban (legkisebbre véve a gáz). Az első oldalukat kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk őket és további 1-2 percig sütjük. (A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van. A lyukas felét fedővel lefedve süssük.)
9. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. (Annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, folyamatosan figyeljük. Nagyon gyorsan sülnek.)
(Díszítsük porított nádcukorral és lekvárral.)