Hagyományos kenyérlángos
Hozzávalók:
Krumplis rész:
- 1 tk tiszta só (99,6%-os)
- 400 g krumpli
Élesztős rész:
- 90 ml tej (laktózmentes)
- 1 tk nádcukor
- 30 g élesztő
Tészta:
- 540 g fehér tönkölyliszt
- 45 ml kókuszolaj
- 1 tk tiszta só (99,6%-os)
- 340 ml víz
Kenés:
- kókuszolaj
Szórás:
- fehér tönkölyliszt
Feltét:
- 330 g tejföl (laktózmentes)
- kockázott szalonna
- 3 fej lilahagyma
- grana padano
- 2 gerezd fokhagyma
Egyéb:
- hegyes erős
- kapor
Elkészítés:
- A krumplit sikáljuk meg hideg vízben és tegyük fel főni hideg, sós vízben.
- Főzzük puhára, öntsük le a vizet, hagyjuk teljesen megszáradni és kihűlni.
- Hámozzuk meg, törjük össze krumplinyomóval.
- Az élesztőt futtassuk fel meleg, cukros tejben.
- Adjuk a liszthez a krumplit, az élesztős részt, valamint a sót, vizet, kókuszolajat és Kitchen Aidben gyúrjuk össze.
- Szórjuk meg sok liszttel és meleg helyen kelesszük egy órát.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokon (gázsütő közepes hőfok).
- Gáztepsibe tegyünk sütőpapírt, olajozzuk meg és öntsük bele a tésztát.
- A tészta felületét is kenjük meg olajjal.
- 15-20 perc alatt süssük félkészre.
- A fokhagymát pucoljuk, mossuk meg és reszeljük a tejfölbe.
- Kenjük meg a kenyérlángost tejföllel, szórjuk meg a cikkekre szeletelt (pucolt, mosott) hagymával és a baconnel.
- Reszeljünk rá sajtot és 15 perc alatt süssük készre.
- Tálaljunk mellé karikákra vágott hegyes erős paprikát és friss kaprot.