Paleo somlói galuska
Hozzávalók:
- 100 g mazsola
- 200 g dió
- kakaópor (22-24%-os)
- 6 dl Cocomas
Diós piskóta:
- 60 g darált dió
-27 g Szafi Ch- liszt
- 25 g eritrit
- 1 csipet só
- 4 db tojás
Kakaós piskóta:
- 7 g kakaópor (22-24%-os)
- 27 g Szafi Ch- liszt
- 4 db tojás
- 1 csipet só
- 25 g eritirt
Piskóta:
- 24 g Szafi Ch- liszt
- 25 g eritrit
- 1 csipet só
- 4 db tojás
Vaníliás krém:
- 6 dl kókusztej
- 6 db tojássárgája
- 4 ek eritrit
- 1 db vanília rúd
- 1 tk Szafi Ch- liszt
Öntet:
- 200 g étcsokoládé (70%-os, paleo)
- 400 ml forró víz
- 4 ml rumaroma
Narancos szirup:
- 2 db narancs
- 65 g eritrit
- rumaroma
Elkészítés:
1. Süssük meg a piskótákat. A tojást az eritrittel és a sóval verjük fel, majd a forgassuk bele a lisztet/a lisztes diót/a kakaós lisztet. 25*35 cm-es tepsibe tegyünk sütőpapírt, kenjük el a masszákat és közepes hőfokon (180-200 fok) süssük 20 percig. Ha kihűlt, húzzuk el róla a papírt.
2. A sziruphoz reszeljük le a narancsokat, facsarjuk ki a levüket és az eritrittel, aromával főzzük a legkisebb lángon. Hidegen használjuk fel.
3. A tejet a vanília rúddal forraljuk fel, amikor meleg már a tej, kaparjuk ki a magokat.
4. Vízgőz felett folyamatosan keverjük a tojássárgájákat az eritrittel, majd fokozatosan adjuk hozzá a meleg tejet, végül keverjük el benne a lisztet és főzzük krémesre. Hidegen használjuk fel. Ha darabos vagy elvált a víz, turmixoljunk rajta egyet.
5. A öntethez a vízben keverjük el az aromát és a kockázott csokit.
6. A negyedelt diókat forró teflon serpenyőben pirítsuk meg enyhén.
7. Összeállítás 25*35 cm-es tepsiben:
- diós piskóta
- 1/2 narancsos szirup
- 1/2 mazsola
- 1/2 dió
- 1/2 vaníliás krém
- kakaós piskóta
- 1/2 narancsos szirup
- 1/2 mazsola
- 1/2 dió
- 1/2 vaníliás krém
- piskóta
- kakaópor
8. Egy éjszakát hagyjuk hűtőben összeérni az ízeket, másnap szaggassunk belőle ek-nyi darabokat, locsoljuk meg csokoládé öntettel és (hidegen felvert) tejszínhabbal tálaljuk.