Lasagne
Hozzávalók:
- 200 g lasagne tészta (durumtészta)
- 500 g reszelt növényi sajt (original)
Húsos ragu:
- kókuszolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- víz
- 1 db sárgarépa
- só
- 1 db gyökér
- bio őrölt fekete bors
- 500 g sertéshús
- 500 g marhahús
- kakukkfű
- oregánó
- 2 db barna csiperke
- 2 db paradicsom
- 140 g sűrített paradicsom (paradicsom vagy paradicsom+ só)
Besamel:
- 100 g margarin
- 60 g fehér tönkölyliszt
- parajdi só
- bio őrölt feketebors
- őrölt szerencsendió
- 1 l kókusztej/zabtej/rizstej
Edény:
- margarin
Elkészítés:
1. Margarinozzunk ki egy 40* 25 cm-es tepsit, tegyünk rá egy réteg tésztát.
2. Pirítsuk meg kókuszolajon az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és öntsük fel kevés vízzel.
3. Adjuk hozzá a kockákra vágott répát és gyökeret, pirítsuk 10 percig és kevés vízzel megint öntsük fel.
4. Tegyük bele a darált húsokat, megint pirítsuk 10 percig, sózzuk és borsozzuk.
5. Adjuk hozzá a kockákra vágott gombát és a kockákra vágott (héj nélküli, magtalan) paradicsomot. Addig pirítsuk, amíg minden meg nem puhul.
6. Tegyük bele a paradicsompürét és adjuk hozzá a fűszereket.
7. Egy nagyobb lábasban olvasszuk meg a margarint, szórjuk meg liszttel (világos rántás).
8. Forraljuk fel a tejet, öntsük a rántásra, főzzük lágy krémé, fűszerezzük.
9. Tegyünk a tésztára egy rész besamelt, egy rész ragut és egy rész sajtot. Zárjuk le tésztával.
10. Ezt ismételjük még kétszer. A záró (4.) tésztára öntsük a maradék besamelt és sajtot.
11. 180 fokon süssük 40-60 perig.
(Eredeti ötlet: Apróséf, Varga Gábor.)